Френският президент Еманюел Макрон реши залата за журналисти да бъде преместена

...
Френският президент Еманюел Макрон реши залата за журналисти да бъде преместена
Коментари Харесай

Макрон гони журналистите от Елисейския дворец

Френският президент Еманюел Макрон реши залата за журналисти да бъде преместена отвън Елисейския замък, макар митингите от медиите, че това ще ги затрудни в отразяването на активността на президенството, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция. 

Пресклубът в двореца съществува повече от 40 години. Скоро след встъпването му в служба предходната година сътрудници на Макрон оповестиха, че той ще я реалокира отвън постройката.

Новият медиен център ще бъде приключен до края на годината и ще даде усъвършенствани работни условия за повече публицисти, заяви президентската канцелария късно нощес, макар че асоциацията на упълномощените към президентството журналисти призоваха Макрон да промени решението си.

Новата зала ще обезпечи места за 35 публицисти вместо сегашните 16. Старото помещение в постройката ще бъде преустроено в заседателна зала за екипа на президентството.

Запитан за смяната, Макрон съобщи по-рано пред публицисти, че преместването е част от по-широки старания за преустрояване на двореца, наложено от натиска за редуциране на разноските и потребността на президентския екип от нова заседателна зала. Според публицистите обаче преместването на залата отвън двореца ще ощети един знак на прозрачността и отчетността, в интерес на желаната Макрон информационна тактика да употребява Туитър и Facebook, с цел да заобикаля медиите. Те се оплакват, че новият медиен център ще ограничи достъпа им до държавните чиновници, отбелязва Ройтерс.

Прозорците на настоящето помещение гледат към централния двор на двореца, което разрешава на публицистите да виждат посетителите, които влизат или излизат.

Макар че съгласно президентската канцелария преместването ще обезпечи на повече публицисти по-модерна и сигурна работна среда, държавни източници признават пред Ройтерс, че основната цел е да се предотврати лесният достъп до съветници и чиновници, които могат да издадат неофициална информация.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР